11. 7. 2019

Od mého zvolení uběhlo již 9 měsíců a za tu dobu jsem nasbírala dost zkušeností a poznatků o fungování našeho města, že se o ně ráda podělím.

  • Stejně jako se zvedá vlna protestů proti neschopnosti předsedy vlády a jeho střetu zájmů, i boleslavští politici jsou propojeni s vlivnými podnikateli nebo ovládají městské či soukromé firmy. Takové společnosti získávají obrovské sumy z našich peněz na zakázkách, peníze však kvůli tomu chybí jinde. Kvalita prací je nižší, ale finančně vyjde dráž, navíc pak chybí prostředky např. do školství, na výstavbu městských bytů nebo do sociálních služeb. Pokud se důležité problémy neřeší, u občanů roste nespokojenost a touha se odstěhovat. Kdo tu tedy nakonec bude žít a jak se tu bude dařit našim dětem?
  • Nahodilost rozhodnutí vedení města je zarážející, často jde o kroky, které postrádají logiku nebo vysvětlení – proč 9 let městská školka neúspěšně usiluje o rekonstrukci, ale v Michalovicích během pár týdnů vyroste nová budova školky? Z jakého důvodu nemají příspěvkové organizace (školky, školy, divadlo) dostatečné financování svého provozu? Proč ředitelé a ředitelky nedostávají informace, ani když o ně žádají vedení města?
  • Špatná spolupráce a komunikace ze strany vedení města – podněty od občanů jsou přehlíženy nebo jsou odpovědi vesměs nicneříkající. K odpovědím na mé otázky je velká neochota, přestože dle zákona musím dostat odpověď do 30 dnů. Důležité informace se dají najít spíše „mezi řádky“, aby se občané dozvěděli co nejméně. O tom, co se např. postaví u jejich domu, se dozví až když je stavba „rozjetá“.
  • Osobní zájmy politiků a vlivných podnikatelů vítězí nad zájmy veřejnosti. Přestože kompetence rozhodování leží na úřednících a ředitelích, ve skutečnosti se řídí spíše názory jednotlivých politiků. Podřízení jsou nervózní a některé práce stojí déle než je únosné. Např. výběrová řízení jsou podivná nebo se přehlíží zákony a vyhlášky, aby osobní zájmy jedinců byly prosazeny nad zájmy občanů, psaným pravidlům navzdory.
  • Přehlížení závažných problémů ve městě dosahuje absurdních mezí – např. problém s nedostatkem dostupného bydlení se vůbec nijak neřeší a lidé na ubytovnách se údajně musí střídat na jedné posteli podle směn, ale firma Škoda Auto dokáže sehnat veškerá povolení ke stavbám parkovacích domů, hal i silnic zvláštně snadno. Jak je to možné?!
  • Nedůstojná jednání zastupitelů odrazují zastupitele a občany od spolupráce. Arogantní přístup některých radních je naprosto nepřijatelný, dochází ke slovním útokům a poškozování pověsti osob. Ráda bych věřila, že dovolená pomůže celkovému zklidnění situace.

Občané se na mne čím dál častěji obrací o pomoc či radu, proto velmi ocením odborníky a zájemce o spolupráci. Je možné mě kontaktovat telefonicky na č. 734 214 122, nebo na mail janakrump@gmail.com.

Ing. Jana Krumpholcová

místopředsedkyně Kontrolního výboru

členka Komise pro rozvojové strategie

členka Výboru pro spolupráci se Škoda Auto, a.s. a OHK

členka Komise pro územní plánování