29. 6. 2019

V červnu 2019 jsme zaznamenali ukrajinské pracovníky Compagu, jak bez ochranných pomůcek v ranních hodinách obstřikují rušnou ulici v centru města. Radnice však použití jedů popírá nebo vydává nesmyslná vyjádření. Má občany za hlupáky?!

Jak je vidět na fotografiích, jedná se o přípravek Roundup, čili totální herbicid s účinnou látkou glyfosát. Tento přípravek chtějí občané ČR i EU zakázat, přesto ekonomické zájmy jsou zřejmě důležitější než zdraví lidí. V USA však manželé vysoudili 80 milionů dolarů jako odškodnění za rakovinu v důsledku používání tohoto přípravku.

Varujeme touto cestou občany (i zaměstnance) před totálními herbicidy, které se používají nejen k hubení plevele a všeho zeleného, ale i k postřiku polí (je to „levnější“ než se o rostliny řádně postarat). Dlouhodobé používání může způsobit rakovinu, krátkodobým působením mohou být poleptány sliznice lidí a zvířat, rezidua těchto látek se nachází např. i v pitné vodě. Je žádoucí myslet i na domácí mazlíčky při jejich venčení, neboť tyto chemické látky dýchají ve větší intenzitě.

Snažili jsme se na dubnovém zastupitelstvu navrhnout omezení používání těchto látek na území města, bohužel k tomu chyběla vůle ostatních zastupitelů. Přestože radnice jiných měst od používání totálních herbicidů (Roundup, Kaput aj.) ustupují, boleslavská radnice vydává nesmyslná vyjádření, kde v jedné větě uvádí jiný prostředek než dokládají naše fotografie, v druhé zároveň popírají použití jedů.

Doporučujeme k shlédnutí reportáž A dost!, jak mohou herbicidy působit např. na děti a jak se zatajují informace občanům.

Přikládáme také kopie příbalového letáku k výrobku, na kterém je uvedeno, jak s Roundupem správně nakládat:

 

Související články: