16. 5. 2019

Sotva začalo jaro, už pozorujeme v krajině sucho a nedostatek vody. Jaro zase přišlo dřív než obvykle, voda se během zimy nedoplnila. Podzemní zdroje pitné vody se zmenšují, a navíc obsahují jedovaté látky ze zemědělství. Víme, kdy přestane pitná voda téct z kohoutků? Kdy nebude čím zalévat v zemědělství a kdy se začne snižovat produkce potravin? Již v zimě někteří zemědělci prodali svůj dobytek, neb pro něj po loňském parném létě nemají dostatek sena.

Aniž by tedy tráva v boleslavských parcích stihla dorůst a pokrýt půdu tam, kde ji slunce spálilo a sekačky rozdrtily, už je tu nová sezóna zahradnických prací. Nízkou trávu začal Compag sekat již v půlce dubna, takže s příchodem sucha a horka budeme mít tímto způsobem péče o zeleň namísto trávníků polopouště. Vyšší tráva by však zadržela ranní vláhu a ochladila své okolí, navíc pestré květy by mohly lákat čím dál vzácnější hmyz, potravu zpěvných ptáků. Za této situace se jedná o nezodpovědné plýtvání energiemi a časem zaměstnanců firmy Compag, ale také o mrhání financemi města, které za tyto služby platí přes 40 milionů Kč ročně. Květiny v záhonech oku lahodí, ale doufáme, že letos si odpustíme květiny v květnících uprostřed ulic, kde je pravidelná zálivka nezbytná pro jejich přežívání.

Publikováno v Boleslavanu 05/2019

Uzávěrka pro náš text v Boleslavanu byla 15.4.2019, radnice však na webu města zveřejnila okamžitě svou reakci. Doufáme, že naše připomínky budou skutečně zohledněny…