11. 3. 2019

V Mladé Boleslavi funguje mnoho spolků a sportovních klubů, které však mají nerovné podmínky pro svoji činnost. Pro příklad uvádíme spolek TJ Auto Škoda, který sdružuje ve 20 oddílech celkem 1.691 členů, z toho 1.109 dospělých (606 mužů + 503 žen) a 582 mládeže (293 chlapců + 289 dívek). Přinášíme několik námětů pro zlepšení fungování města v oblasti sportu:

1)    Ve sportovní komisi města není proporcionální zastoupení sportovních klubů. Např. TJ Auto Škoda, která sdružuje mnoho sportovních oddílů (např. basketbal, volejbal, stolní tenis, lyžování, cyklistika, šachy, krasobruslení, judo, karate a další), má ve sportovní komisi jednoho jediného zástupce.

2)    Rozdělování dotací z rozpočtu města do sportovních klubů je nevyvážené. Každý sport má určitý koeficient, na základě kterého jsou dotace rozdělovány. Jsou tak výrazně zvýhodňovány určité sporty.

3)    Dle jakého principu jsou rozdělovány další peníze z rozpočtu města? Není podporován spíše profesionální sport než pohyb dětí a mládeže?

4)    Zcela chybí komplexní přehled o využití tělocvičen základních škol v odpoledních a večerních hodinách a jednotný dozor. Každý oddíl tak musí nyní jednotlivě na dané škole zjišťovat obsazenost tělocvičen.

5)    Chybí sportovní kapacity. Velká sportovní hala není pro všechny míčové sporty dostačující a nová sportovní hala u 5. základní školy je využívána téměř výhradně pro florbal, přestože podle dřívějších vyjádření zástupce primátora p.Boušky měla sloužit i pro jiné sporty. Například pro stolní tenis a judo je využívána plechová hala na městském stadionu, která je z roku 1976 a je ve velmi špatném stavu – obnažená elektroinstalace, protékající sprchy, ucpávající se záchody, zatékání střechou, plíseň, v silných mrazech teplota 12 stupňů a další problémy. Z výše uvedených důvodů se TJ Auto Škoda v únoru stala spoluiniciátorem založení spolku na podporu výstavby sportovně-rekreačního areálu, jehož součástí by byla výstavba multifunkční sportovní haly s velkým a malým sálem pro míčové sporty, místností pro stolní tenis, místností pro judo a tělocvičnou pro hendikepované a seniory. Spolek podal tento námět v rámci projektu Nové Boleslavsko.

Pro Boleslavan 03/2019 sepsala Jana Krumpholcová na základě informací místopředsedy TJ Auto Škoda a člena sportovní komise za Koalici KDU a SZ