11. 1. 2019

Poslední oslavy konce roku ukázaly i stinnou stránku ohňostrojů, které mohou způsobit zranění uživatelů, přihlížejících, ale i domácí a divoké zvěře. Z těchto důvodů už řada obcí od pyrotechniky ustupuje a začínají pořádat světelné show za pomoci dronů nebo tzv. videomapping. Za koalici KDU – SZ budeme podporovat programové změny, které povedou k lepšímu a důstojnějšímu kulturnímu prožitku.

Dovolujeme si sdílet důvody omezení pyrotechniky vlastníka psa a papouška, jak nám je popsala paní Petra Kopecká z Mladé Boleslavi:

„Proč nesouhlasím s používáním pyrotechniky v současném rozsahu? Před x lety jsem byla přítomna závažnému úrazu, který souvisel s použitím zábavní pyrotechniky pod vlivem alkoholu. Dalším je třeba to, že moje maminka je na jedno ucho skoro hluchá díky tomu, že v restauraci v její blízkosti někdo odhodil petardu.

Dalším důvodem je neskutečný stres, který to způsobuje všem ostatním tvorům. Bohužel v bytech prakticky neexistuje místo, kam zvíře uklidit. Bydlíme v klidnější části města a klid nemáme ani ve sklepě. Je i spousta dětí, které se bojí – pláčou, nemohou spát.

Pokud vynechám lidskou společnost a její mazlíčky, tak tady máme ještě domácí a volně žijící zvířata – ptáky, veverky, srnky, zajíce atd., která mají tolik nerozumu, že žijí v blízkosti člověka. V jejich silách bohužel není exodus do neobydlených částí země. Tisíce ptáků zahynou úlekem nebo na následky zranění způsobených zmateným úprkem. Mají polámaná křídla, popáleniny od světlic, šok. Citlivá zvířata umírají, březí mohou potratit. Spousta zajíců a srnek běhá splašeně po lesích, nemají se kam schovat – protože tato „zábava“ má svůj dosah daleko za hranice našich sídel…

Všechno je o prioritách a přijde mi smutné, že nevidíme dál než na špičku vlastního nosu. Že vidíme jen vlastní zábavu bez ohledu na její dopady. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. A my na téhle planetě nežijeme sami…“

Související články: