1. 12. 2018

Vážení čtenáři Boleslavanu,

dovolte mi, abych se při své první příležitosti zveřejnění příspěvku v měsíčníku našeho města představila, neboť se mi podařilo získat důvěru 990 občanů v komunálních volbách, kde jsme kandidovali za koalici KDU-ČSL a Stranu zelených.

Do Mladé Boleslavi jsem se přistěhovala v r. 2008 po několika letech studia a práce v oblasti životního prostředí, včetně 2letého pobytu v zahraničí. Mezi lety 2010-14 jsem porodila tři děti, přesto jsem chtěla lépe porozumět oblastem mého zájmu v tomto městě a snad přinést i jiný pohled – nejprve jsem působila v komisi pro životní prostředí a dosud v komisi pro školství. V r. 2012 jsem založila spolek a stále vedu místní lesní školku, v níž se snažíme vyjít maximálně vstříc potřebám dětí i rodičů v péči o děti a jejich všestranný rozvoj. Finanční podpora města byla vždy spíše symbolická, přesto v roce 2018 nežádáme o dotaci z rozpočtu města, neboť to osobně považuji za střet mých zájmů.

V otázce financování se nacházíme na stejné lodi s městskými školkami a školami, ale i s volnočasovými spolky (menší sportovní kluby, skauti atd.) a např. i se sociální sférou, kde lidé pociťují nedostatečnou podporu pro své aktivity i nedostatek kvalitního personálu. Poukazuji na to, že zázemí (školky, klubovny, sportoviště, poradny) jsou v dnešní době ekonomického růstu nedůstojnými objekty a dlouhé dekády v nich nedošlo k zásadním investicím. Pokud tedy chceme podporovat chuť k smysluplným aktivitám u dětí i dospělých (namísto bezcílného bloumání městem s lahví alkoholu nebo trávením volna u obrazovek), musíme zajistit odpovídající podmínky pro hladký chod těchto služeb.

Mým cílem je napomoci zviditelnit nejpalčivější problémy občanů, abychom se zastupiteli našli konstruktivní řešení a dokázali jsme čelit náročným výzvám budoucnosti – s ohledem na zhoršující se kvalitu života pro čím dál širší skupinu obyvatel, změny klimatu, měnící se společenský a ekonomický vývoj i např. změny v zaměstnanosti Čechů i cizinců. Za zásadní proto považuji spolupráci města s firmou Škoda Auto, která bude ve prospěch nejen kmenových a agenturních zaměstnanců, ale i občanů našeho města.

Je načase zlepšit komunikaci vedení města vůči veřejnosti a zavést opatření pro zlepšení kvality života místních obyvatel. V tom dokáži být nápomocná, proto se těším na spolupráci s každým, kdo bude ochoten pracovat na zlepšení situace.

Přeji Vám poklidně prožité vánoční svátky s Vašimi blízkými.

Jana Krumpholcová