28. 8. 2014

Strana zelených v Mladé Boleslavi právě představila svých 33 kandidátů do říjnových komunálních voleb. Společně chtějí usilovat nejen o větší otevřenost radnice, průhledné hospodaření města, lepší životní prostředí či řešení problémů dopravy, ale i o zlepšení bezpečnosti a sociálních služeb ve městě.

Do čela kandidátky strana nominovala vedoucí střediska Probační a mediační služby v Mladé Boleslavi Janu Horákovou, druhé místo patří Davidu Hradiskému, produktovému manažerovi a přírodovědci. Čelní místa kandidátky ale zaujímají i další zajímavé a ve městě dobře známé osobnosti, například zakladatelka mladoboleslavské lesní školky Jana Krumpholcová, učitel a divadelník Radek Kotlaba, pořadatel Zeměfestu a ekolog Jan Cindr, hudebník a architekt Marek Burda, sociální pracovník Radan Žemlička či ekonom a hudebník Jiří Šubr.

Jana Horáková se specializuje na sociální oblast a v Mladé Boleslavi je podle ní na čem pracovat. Výstupy komunitního plánování, na kterém se také podílí, jasně ukazují slabá místa našeho města. Některé sociální služby jsou nedostatečně podporovány a některé dokonce zcela chybí. Před problémy ale není možné zavírat oči. Tato časovaná bomba může kdykoli vybuchnout.  „Už nyní jsou ve městě lokality, kterým je lepší se vyhnout, například část Havlíčkovy ulice u Kauflandu. Narůstá tu počet nezaměstnaných, lidí závislých na drogách, alkoholu a hazardu. Běžné jsou krádeže i výtržnictví. To je třeba řešit důslednou a dlouhodobou preventivní prací, zaměřit se také na bezprizorní děti a mládež,“ navrhuje. Je více než vhodné podpořit služby jako nízkoprahový klub pro děti mladší dvanácti let, bezplatné právní poradenství pro občany města nebo středisko výchovné péče.

Davidu Hradiskému, který se v Mladé Boleslavi dlouhodobě věnuje příčinám zhoršené kvality ovzduší a jejím dopadům na zdraví, zase vadí, že se jako občan jen velmi těžko dopátrává důležitých informací. Například právě těch o stavu životního prostředí, ale i o zadávání veřejných zakázek a o hospodaření městem zřizovaných organizací, často každoročně masivně dotovaných. „Tyto informace by přitom měly být snadno přístupné. Proto usiluji o otevřenější a uživatelsky jednoduchý přístup k důležitým informacím o provozu města a kvalitě života v něm. Rozklikávací rozpočet na městském webu je i v roce 2014 stále jen zbožným přáním,“ krčí rameny Hradiský, jehož cílem ve volbách je obnova důvěry boleslavských občanů v komunální politiku.

Jana Krumpholcová by v případě zvolení do zastupitelstva ráda přispěla k tomu, aby bylo město příjemným místem pro život.  „Je nezbytné myslet také na „zadní kolečka“ a příliš nezatěžovat městskou pokladnu megalomanskými akcemi, investicemi a projekty. Přírodní hřiště nebo podpora alternativních volnočasových aktivit mnoho nestojí, přesto však dovedou zpříjemnit život,“ říká Krumpholcová.

Pedagog Radek Kotlaba chce rozšířit nabídku kulturního vyžití ve městě. „Rád bych vedle toho usiloval o větší zapojení obyvatel města do plánování a realizace změn, které jsou často připravovány magistrátem bez hledání všeobecné shody nad jejich potřebou i výslednou podobou,“ uvedl k tomu Kotlaba.

Na zlepšení podmínek pro chodce či cyklisty se chtějí zaměřit další kandidáti, například vysokoškolský pedagog Petr Kasal. Systematické řešení dopravy a vytváření rovnocenných podmínek pro všechny způsoby pohybu po městě dominuje i volebnímu programu strany. Zelení chtějí například zavést ekonomicky logický a motivační parkovací systém, přednostní parkovací právo pro občany s bydlištěm v dané lokalitě. Nebo zklidněné zóny s omezenou 30kilometrovou rychlostí, které zvýší nejen komfort cyklistů a chodců, ale především jejich bezpečí.

 

Seznam kandidátů Strany zelených MB do komunálních voleb 2014:

1. Jana Horáková

2. David Hradiský

3. Radek Kotlaba

4. Jana Krumpholcová

5. Petr Kasal

6. Jan Cindr

7. Milada Vrbová

8. Jiří Filip

9. Tomáš Adam

10. Lenka Galovská

11. Radan Žemlička

12. Vlasta Novotná

13. Marek Burda

14. David Janeba

15. Jiří Šubr

16. Sebastián Vošvrda

17. Zuzana Neuhauserová

18. Kateřina Steklá

19. Jan Milda

20. Milouš Kašpar

21. Jiří Dvořák

22. Klára Hlaváčová

23. Martin Herrmann

24. Stanislav Esner

25. Denisa Machová

26. Iva Kůlová

27. Ondřej Lankaš

28. Libor Ševců

29. Ondřej Hostonský

30. Alena Břízová

31. Jan Maršíček

32. Jan Dimitrov

33. Lenka Bavorová